Získejte více energie změnou své stravy

26.09.2011 19:09

 

  Asi není potřeba psát, že všechny potraviny, které jíme, nám dodávají energii. Může se tudíž zdát, že je jedno, jestli jíme polotovary a nezdravá jídla nebo přírodní neupravované potraviny. Hlavní je dostat do sebe dostatek energie a o víc se nemusíme starat.

Tahle asi přemýšlí hodně lidí. Proto není divu, že si během dne dávají jednu kávu za druhou a ani to jim nepomůže být efektivnější při své každodenní práci. Přemýšlejte více nad tím, co konzumujete. Možná přijdete nato, že váš problém s neustálou únavou můžete vyřešit jako mávnutím kouzelného proutku.

Co nejíst, když chci mít více energie?

Když jíte předem připravená jídla (polotovary) obsahující celou řadu aditiv a konzervačních látek („éček“), které zlepšují chuť, zvýrazňují barvu, zvyšují trvanlivost a dalšími způsoby upravují vlastnosti jídla, okrádáte své tělo o energii. Jelikož jsou tyto látky cizí pro naše tělo, musíme se jich nějak zbavit a při tomto procesu se naše tělo vyčerpává.

Takový styl stravování bývá často spojen s konzumací sladkostí, pitím sladkých nápojů a několika lžičkami cukru do každého hrnku kávy nebo šálku čaje. Jakmile sníte nějaké sladkosti, nastává již dobře známý scénář: vaše hladina cukru v krvi jde nahoru a dolu jako na horské dráze. Nejprve jste plní energie (hladina cukru v krvi je vysoko), ale to netrvá příliš dlouho, a pak upadáte do mdlob a cítíte se unaveni (to když tělo uvolnilo inzulín a prudce sníží hladinu cukru v krvi).

Nejhorší na tom je, že tento proces se pořád opakuje, protože vaše tělo instinktivně žádá další rychlé cukry v podobě sladkostí. Vzhledem k tomu, že je tento proces instinktivní, je velmi těžké s tím bojovat.

Co jíst, když chci být fresh celý den?

Důvod, proč se někdy cítíte vyčerpaní a jindy plní elánu, nezávisí pouze na tom, kolik energie do sebe dostanete. Mnohem podstatnější než množství energie je její využitelnost. K tomu, aby se jídlo dobře strávilo a energie z něj se využila, potřebujeme vitamíny, minerály a co je nejdůležitější - trávicí enzymy.

Nejvíce těchto látek naleznete v přírodních neupravovaných potravinách. Jestliže potraviny vaříte, pečete, smažíte nebo grilujete, většina prospěšných látek se ztratí. Čím déle je tepelně upravujete, tím méně vitamínů, minerálů a enzymů v nich zůstane. Bez pomoci enzymů trvá déle, než se jídlo stráví a během této doby může dojít ke kvašení, což vede k nadýmání.

Začněte tedy jíst neupravované potraviny již dnes. Zbavte se potíží se zažíváním, buďte plní energie a zlepšete své zdraví.

Ráno přidejte čerstvé ovoce ke své snídani. K obědu nahraďte klasickou přílohu zeleninovým salátem. Ke svačině si dejte mrkev a křupavé oříšky, místo křupavé sušenky a k večeři velkou zeleninovou mísu s olivovým olejem a krůtím masem.

Přestože neupravovaná strava je velmi zdravá a chutná, neříkám, abyste jedli pouze neupravované potraviny. Maso a další potraviny je nutné tepelně upravit. Dále některé druhy zeleniny je také vhodné krátce podusit. Každopádně bych vás chtěl pobídnout k tomu, abyste do svého jídelníčku zakomponovali více neupravovaných potravin, které třeba běžně jíte. Příště až si budete připravovat jídlo, popřemýšlejte nad způsobem a délkou tepelné úpravy. ;-)

Jezte zdravěji a získejte více energie!

Lektor K.B.