Jak shodit 15 kg během krátké doby

26.09.2011 19:16

 

  Když se svými klienty sestavuji plán na přeměnu jejich postavy, ptám se jich nejprve: „Čeho byste chtěli dosáhnout? Jaký je Váš cíl?“

Častou odpovědí je pak: „Chtěl/a bych zhubnout 10 až 15 kilo, a pokud možno rychle.“

Abych se ujistil, že správně rozumím požadavku, ptám se ještě jednou: „Takže Vám jde o to, abyste vážil/a o 10 až 15 kilo méně?“

Reakcí je nejprve trochu nechápající pohled, proč se ptám znovu na to samé, ale pak odvětí: „Ano, chci vážit o 15 kilo méně.“

Na chvilku se zamyslím a pak povídám: „Pokud jde tedy pouze o hmotnost, vím o jedné radikální metodě, jak toho rychle docílit.“

Hned vidím nadšený pohled, proto pokračuji dál: „Je to radikální ale na druhou stranu ověřený způsob, jak se zbavit 15 kilo. Zabere to maximálně 5 minut, takže je to opravdu rychlé. Jen si musíte vybrat, jestli obětujete ruku nebo nohu...“

V tom momentě klientovi dojde, jak to celé myslím. „Dobrá, beru to zpátky. Nejde o to, kolik vážím, ale chci se zbavit těch špeků. Nechci si nechat uříznout ruku ani nohu.“

Naštěstí se k takovému rozhovoru většinou nedojde, i když lidé ohledně hubnutí mají trochu zkreslené představy. Občas si říkám, jestli se objeví někdo, kdo ve svých představách má více jasno.

„Trenére, chtěla bych se zbavit přebytečných tuků a zpevnit svou postavu. Nechala jsem si minulý týden udělat diagnostiku svého těla, protože jsem četla, že je dobré mít porovnání pro vyhodnocení výsledků. Taky jsem se nechala doma vyfotit, aby to bylo kompletní. Na další diagnostiku bych šla asi za měsíc a výsledky bych Vám přinesla. Tady se můžete podívat, jak si nyní stojím. Svůj podkožní tuk bych chtěla snížit z 27,8% na 18%. Chci se zbavit tuků na stehnech a na zadku a mít pevné ploché bříško, jako jsem mívala za mlada. Vím, že to nebude za týden ani za měsíc, ale jsem pevně přesvědčená toho dosáhnout a vyhradit si na to čas. Myslím, že za 12 až 16 týdnů je to reálné. Nedělám to jen kvůli sobě, protože se chci cítit mladší a sexy, ale i kvůli svému příteli, takže motivace mi nechybí.“

Po pravdě toto jsem ještě nikdy od nikoho neslyšel, ale někdy bych toho rád dočkal. :-)

Když se důkladně zamyslíte nad otázkou: „Čeho chci dosáhnout?“ a budete přitom pracovat s čísly, jako jsou: vaše váha, procento podkožního tuku, procento svalové hmoty a míry, určitě si vytyčíte jasný a reálný cíl a spolehlivě ho dosáhnete.

Nezáleží na tom, jestli máte nadváhu, jste silně obézní nebo máte jen pár kilo navíc. Za každé situace je výhodné znát počáteční hodnoty o svém těle a zaznamenávat je v průběhu přeměny postavy. To, co se počítá, je spálený tuk nebo získaná svalová hmota a nikoliv celková hmotnost. To platí i v případě, kdy chcete budovat svaly. Sledováním těchto hodnot budete vždy vědět, zdali vámi zvolená strategie funguje či nefunguje.

Pokud by vaše tělo bylo pevné, bez nadbytečných tuků a zároveň svalnaté a sexy, určitě by vás netrápilo, kolik vážíte.

Nenechte si dále plést hlavu protichůdnými radami různých expertů přes výživu a fitness. Pravidelně měřte své tělo dostupnými nástroji a sami zjistěte, kdo z nich má pravdu a čí rady fungují. Jak to tedy zjistit?

1. Možnost - nechte se změřit profesionály

Vyhledejte ve svém okolí pracoviště, kde provádějí diagnostiku těla a změří vám všechny důležité hodnoty. Diagnostiku přístroji In Body můžete najít třeba i ve své posilovně nebo na lékařských klinikách. Za změření kompozice vašeho těla zaplatíte okolo 250-300 Kč. Pokud budete chtít údaje i vysvětlit, cena bude vyšší.

2. Možnost - poříďte si analyzér tělesného tuku

Tyto analyzéry nejsou tak přesné jako profesionální přístroje, které se používají v nemocnicích, nicméně vám poskytnou potřebné informace o vašem těle. Konec konců nezáleží na tom, jestli hodnota, kterou vám analyzér změří, bude přesně odpovídat. Důležitější je rozdíl této hodnoty v průběhu času – zdali klesá nebo stoupá a k tomu poslouží tyto přístroje velice dobře.

3. Možnost – měřte se pouze metrem

Jedná se o nejdostupnější způsob měření a může ho provádět kdokoliv a kdekoliv. Tato metoda má ovšem svá úskalí. Její přesnost hodně záleží na vaší šikovnosti a preciznosti. Když měříte obvod břicha nebo pasu, svou roli hraje i to, jak moc se nadechnete nebo zatnete břicho. Rozdíl dva centimetry sem dva centimetry tam není v tomto případě nic neobvyklého. Proto míru vezměte až po vydechnutí a když jsou břišní svaly povolené.

Dalším a to podstatnějším problémem je, že měřením tělních obvodů nezískáte údaj o procentu podkožního tuku v těle. Bez tohoto údaje nedokážete přesně zjistit, jestli spalujete podkožní tuk nebo ztrácíte svalovou hmotu. Obecně lze říct, že pokud vám ubývají centimetry v pase a váha je stejná nebo klesá jen velmi málo, jste na dobré cestě – konkrétní změny množství tuku či svalů z toho bohužel nezjistíte.

Chci zhubnout = chci spálit tuky

Kdyby výše uvedená rovnice byla to jediné, co si z tohoto článku odnesete, pak mělo smysl ho napsat. Musíte si totiž uvědomit, že přebytečné tuky jsou příčinou, proč se nevejdete do stejného oblečení jako minulý rok, proč vaše postava není „pevná“ a proč vaše břišní svaly nejsou na první pohled vidět.

Proto se vyplatí znát přesné procento podkožního tuku a pravidelně ho měřit. Průměrné hodnoty u žen jsou 20-25% a u mužů 15-20%. Ideální procento podkožního tuku je však 16-20% u žen a 10-15% u mužů. Detailnější hodnoty sportovců a fitness modelů se dozvíte v článku: Metody měření podkožního tuku.

Shrnutí

Tímto vás nepobízím k tomu, abyste vyhodili svou váhu z okna. Klidně ji dál používejte spolu s metrem a dalšími pomůckami, ale procento podkožního tuku je to, okolo čeho se točí přeměna vaší postavy. Nejlépe využijte všech tří možností dohromady a pravidelně měření opakujte. Následně vyhodnoťte výsledky a případně upravte svou strategii, pokud ta dosavadní nefungovala podle vašich představ.

Kombinací ověřeného plánu na spalování tuků Radical Burn a spalovacích jídelníčků dosáhnete zaručených výsledků jako naši klienti.

Pravidelně se měřte a sledujte své výsledky!