Jak je to s bílkovinami a jejich příjmem?

26.09.2011 19:04

 

  Vzpomínám si, jak jsem před rokem hledal na internetu způsoby zvýšení příjmu bílkovin (= proteinů). Posbíral jsem informace na Aerobních stránkách, kde doporučovali 2,2-3g bílkovin na kg. Přišlo mi to hodně, ale všude jsem se dočetl, že je takové množství nutné, jinak tělo nebudou mít dost stavebních kamenů na tvorbu svalů. Určitě není pochyb o tom, že jsou bílkoviny důležité při tvorbě svalů.

Otázkou však je: „Potřebujeme opravdu takové dávky bílkovin, jaké nám doporučují výrobci proteinových nápojů a Aerobní stránky?“

Proteinové prášky jsou rozhodně velice užitečné po tréninku, na cestách, nebo když nemáte čas si připravovat několik jídel denně. Díky jejich dlouhé trvanlivosti a rychlosti přípravy je dodržování jídelníčku bezesporu snazší. Ale jako téměř všude jinde i zde platí pravidlo: „všeho moc škodí.

Ptáte se proč? Pojďme si tedy rozebrat, jak tělo přijímá bílkoviny a jak s nimi nakládá. Jaký mají vliv bílkoviny a jim příbuzné suplementy na růst svalů.

Co jsou to vlastně bílkoviny?

Bílkoviny jsou přírodní látky, které jsou podstatou všech živých organizmů. Jak již bylo řečeno, jsou to stavební kameny na tvorbu nejen našich svalů, ale všech jiných tkání. Můžeme je dále dělit na jednotlivé aminokyseliny, což jsou řetězce, ze kterých se bílkoviny skládají.

Protože každý zdroj bílkovin obsahuje jiné spektrum aminokyseliny, i množství jednotlivých aminokyselin se liší. Proto je dobré vědět, jaký je mezi jednotlivými aminokyselinami rozdíl.

Máme tři základní skupiny aminokyselin, které se dělí podle toho, jak tělo nakládá s jejich přebytkem:

1) jejich přebytem vzniká tuk (pouze leucin)

2) jejich přebytem vzniká glukóza = krevní cukr (např. alanin, arginin, kyselina glutamová, valin)

3) jejich přebytek se ukládá do tuků a glykogenu (např. hydroxyprolin, serin, tyrosin, histidin)

Již několik lidí se mě ptalo, zda přebytek bílkovin může mít vliv na přírůstek podkožního tuku. V zásadě lze říci, že konzumací čisté bílkoviny je poměrně obtížné nabrat tuk. Z toho plyne, že z drtivé většiny záleží na příjmu tuků (na jejich množství a zdrojích – zdravé či nezdravé) a na příjmu sacharidů (zda jsou pomalé či rychle a také na jejich množství).