„Já nemám čas!“

26.09.2011 18:49

 

  Toto bývá jedna z nejčastějších výmluv, kterou lidé používají. Nezáleží na tom, jestli se to týká cvičení, stravy nebo řešení jejich zdravotních potíží, šmahem to smetou ze stolu větou: „Nemám čas.“ Zeptejte se sami sebe, kolikrát jste použili tuto univerzální odpověď na následující otázky:

„Proč necvičíš, když si pořád stěžuješ, že tloustneš?“

„Proč vůbec neřešíš, že tě neustále bolí záda?“

„Proč jíš tyhle tučné polotovary a neuvaříš si něco výživnějšího?“

„Půjdeš se mnou dneska běhat / do posilovny / na kolo?“

Je velmi zarážející, že přestože se lidé cítí mizerně, chybí jim energie a nejsou se svou postavou spokojení, raději se s tímto stavem smíří, než aby se snažili tuto situaci zvrátit. Hlava mi nebere, jak někdo může takto rezignovat v otázce svého zdraví a kondice na úkor 20 minut obětovaných 3x-4x týdně. Jak je možné, že se dotyčný smíří s tím, že bude obézní do konce života? Nebo že mu nedělá vrásky na čele, že nezvládne vyjít schody bez toho, aby se potil, funěl a padal do mdlob?

Vymlouvání se na nedostatek času je ve většině případů lež. Zbytek lidí, kteří opravdu čas nemají, spolu s nedostatkem času rovněž postrádají potřebný nadhled, aby si uvědomili, kam tímto stylem života směřují. Shrnuto a podtrženo nehledě na to, jak moc jste zaneprázdnění a vytížení, vždy byste si měli najít chvilku na pohyb a vyvenčit se. Stačí obyčejná procházka. Vždyť lidé se potřebují vyvenčit stejně jako psi.

Kdybyste nechali svého psa měsíc v boudě a nevenčili ho, byl by tlustší, slabší a ztratil by energii a svůj elán. Teď si vezměte, že jste takovým psem vy a přemísťujete se z boudy, které říkáte dům/byt do boudy s nálepkou práce popřípadě škola. Téměř všechen čas trávíte v nějaké boudě a úplně zanedbáváte venčení...

Koncem měsíce mě ve škole čekají státnice a tím pádem tento měsíc bude nabitý učením. Znamená to však, že přestanu posilovat, chodit na kolo a běhat sprinty? Nebo že nakoupím hromadu polotovarů, abych ušetřil pár minut s přípravou jídla? Ani omylem. Vše zůstává při starém, režim se nemění. Ptáte se, kde je háček? Ten se ukrývá v tom, že budu muset efektivněji vynakládat svůj čas a kompletně omezit zbytečné činnosti jako koukání na Facebook, na televizi a několikrát denně kontrolovat email.

Nepotřebujete trávit hodiny v posilovně či na aerobiku

Jedním z důvodů, proč se lidé vymlouvají na nedostatek času je domněnka, že cvičení musí trvat alespoň hodinu, aby bylo efektivní. To je naprosto zcestná představa. Kvalitní trénink může ve skutečnosti trvat klidně 20-30 minut a v rámci toho počítám i s rozcvičkou a protažením. Ještě jste přesvědčeni o tom, že nemáte čas? Je-li pro vás 20-30 minut strávených sezením u televize cennější než vaše kondice a zdraví, pak jste nejspíš zabloudili na špatnou webovou adresu.

Nakonec se spíš dostáváme k tomu, že problém není až tak v nedostatku času jako ve vašem žebříčku hodnot a priorit. Efektivní cvičení na spalování tuků můžete zvládnout během 15-20 minut. Stejně tak kvalitní trénink na nárůst svalů lze sestavit z pár komplexních cviků a odcvičit ho během 20 minut, pokud vás tlačí čas. O tom vás přesvědčí tréninkový plán Quick Fit.

Snad někteří z vás přehodnotí svůj žebříček hodnot a na misce vah převáží touha být zdravý, štíhlý a v kondici nad sledováním bezduchých televizních seriálů a hledáním výmluv.

Díky za vaše komentáře, zkušenosti a názory k tomuto tématu.

Pohyb a aktivní život neznají výmluvy!

Váš lektor Karel B.