IMAGE INSTRUKTORA-(KY)

25.05.2012 21:55

Je velkou chybou, jestliže Váš instruktor neabsolvoval žádný kurzzaměřený na instruktory aerobiku. Takový člověk nemůže ručit za Vaši zdravotní bezpečnost, protože k tomu nemá vzdělání. Proto by jste se o svém lektorovi a jeho odbornosti měli zjistit potřebné informace. Každý cvičitel by měl být na odborné výši. Co to znamená? Lektor aerobiku by Vám měl umět odpovědět na jakoukoliv otázku z tohoto oboru. Znamená to, že instruktor by měl mít vědomosti z oblasti anatomie, fyziologie, biochemie a biomechaniky, hygieny, zdravé výživy, regenerace, psychologie  a metodiky. Navíc je požadována od instruktora, aby byl vlídný, schopný vytvořit příjemnou atmosféru v hodině, aby uměl navázat kontakt s klienty. Být lektorem neznamená pouze umět cvičit. To samo o sobě nestačí. Nejenom o cvičení je aerobik.

     Správný lektor musí umět udělat všechno pro to, abyste z hodiny odešli odpočatí a odreagovaní od všech všednodenních problémů a povinností. Cílem lekce není, abyste nemohli odejít z hodiny, protože Vás všechno bolí, ale jejím cílem a smyslem je, abyste rádi přišli znovu, odpočinuli si a postupně rozvíjeli svoji kondici, koordinaci a motoriku.

     Hlavně instruktor aerobiku může ovlivnit, proč účastníci kurzu pokračují v docházení do hodin. Může být také příčinou ukončení jejich docházky. Jeho energie, motivace, osobnost – jsou důležité pro Váš úspěch.

     Mnoho lidí si myslí, že stát se instruktorem aerobiku je velice lehká věc. To je však velký omyl. Jestliže chcete mít úspěch u klientů, musíte mít talent, vrozeného pohybové nadání, nutnou dávku exhibicionismu, odvahy i herectví, široký rozsah vědomostí v oborech, které souvisí s aerobikem. Bez těchto základních rysů to prostě nejde. Měli by jste mít schopnost diplomacie, protože se setkáváte se značným množstvím lidí, převážně žen, které Vám sdělují své problémy, potřebují se Vám svěřovat.

     Důležitým předpokladem pro to, aby jste byli dobrými instruktory, je slušnost a příjemnost. nejste-li v hodině příjemní a milí, nemůžete čekat, že do Vaší hodiny někdo příště přijde cvičit. Proč také? Šli by jste někam cvičit a odpočinou si, když by na Vás instruktor křičel a byl nepříjemný? Určitě ne! Instruktor by měl být pro své klienty motivující, pln energie a optimismu, rozdávat radost  a pohodu. Během celé hodiny by měl dávat pozor, aby neztrácel kontakt  s lidmi, aby je udržoval v neustálé pozornosti.

A proto děláme veškerá opatření,aby jste se u nás cítily více než spokojeni.

K.B.