Desatero rad, které vám pomohou přežít první hodinu aerobiku

25.05.2012 22:27
1.       Vyberte si hodinu odpovídající vaší úrovni fitness. Většina lekcí je označena – zda je vhodná pro začátečníky nebo pokročilé, a měla by být vyučována kvalifikovanými instruktory.
 
2.       Vyberte si typ hodiny, který vás jednak bude bavit, jednak vám pomůže dosáhnout vašeho cíle. Aerobní cvičení jako jsou step AE, cycling (spinning), hi-low impact AE, funk, dance, bojové druhy AE příznivě působí na srdce a plíce. Posilovací formy AE – cvičení se zátěží (činky, gumičky…), zaměřené na tvarování určitých partií, zlepšují svalovou sílu a vytrvalost. Druhy jako jsou joga, pilates, strečink jsou zaměřeny na zlepšení flexibility (ohebnost, pružnosti) a uvolnění a odbourání stresu.
 
3.       Zjistěte, jaký druh oblečení a bot je vhodný pro daný druh cvičení. Správné obutí a oblečení vám pomůže k tomu, aby cvičení bylo příjemné a bezpečné.Každopádně se nebojte zeptat instruktora,který Vám jistě v tomto vyjde vstříc.
 
4.       Zjistěte, jaké náčiní se bude při lekci používat. Nejste-li si jisti stepech, kolem či jiným nářadím, zeptejte se instruktora. Je lepší přijít na první hodinu dříve, abyste měli dostatek času se seznámit s tím, co se bude při cvičení používat.
 
5.       Jste-li na hodině pro pokročilé, požádejte instruktora, aby vám ukázal modifikace (různé varianty) cviků vhodné pro vaši úroveň.
 
6.       Společné cvičení by mělo být zábavou, proto poproste svou kamarádku (-da), aby šla (šel) s vámi.
 
7.       Určitě nezapomeňte na plnou láhev vody a pijte vodu před, během i po cvičení. Hydratace organismu je velmi důležitá.
 
8.       Komunikujte s instruktorem – jak cvičit, jak modifikovat cviky atd. Máte-li jakékoli poranění či jiný problém, který může omezit váš pohyb, měli byste to dát vědět instruktorovi před začátkem hodiny.
 
9.       Nebojte se toho, že všechny cviky nezvládnete hned napoprvé. Hodiny jsou navrženy tak, že se „učíte“ pohybovat. Lekce může obsahovat různé kombinace cviků navržených dle hudby (choreografie) a učení těchto cviků umožňuje rozvoj vaší koordinace.
 
  1.  Cvičte podle sebe. Poslouchejte své tělo a nezapomínejte na odstup, jste-li na hodině poprvé. Měli byste cítit, že cvičíte a další dva dny po cvičení vás budou bolet svaly, ale ne tak, že byste nemohli cvičit každý druhý den.