CO DĚLAT, KDYŽ ZAČÍNÁTE CVIČIT

24.05.2012 09:23

Jedním z nejdůležitějších okamžiků je rozhodnutí jít cvičit a udělat něco pro své zdraví. Množí z Vás si ale pokládají otázku: „Jak začít s cvičením jak být fit?“ Slovíčka fit a fitness neznamenají pouze aerobik, ale je v nich obsažena i posilovna a zdravá výživa. Je to životní styl – souhra mnoha faktorů, které Vám ve vzájemné kombinace přinesou fyzické a psychické uspokojení. my se v této části budeme věnovat tomu, jak začít cvičit aerobik, co vše potřebujete k tomu, abyste správně cvičili. Řada fitness center a fit klubů Vám může nabídnout celé spektrum aerobních cvičení. Aerobik má mnoho různých podob. za všechny mohu vyjmenovat basic, dance, step, body step, slide, ale také hodiny, které jsou zaměřeny na tvarování problémových zón. Jsou to hodiny bodystylingu a P-class, intervalový trénink atd.

     V některých fitness centrech je možné navštěvovat zvláštní hodiny strečinku či relaxace a regenerace, kde si po pracovním dnu můžete příjemně odpočinout  a odreagovat se. Je jenom na Vás vyzkoušet několik hodin a vybrat si ty, které Vám budou vyhovovat. Každá lekce má svoji obtížnost a intenzitu. Mnozí si myslí, že ač začínají, mohou jít na jakoukoliv hodinu. Ano, mohou, ale každý by měl zvážit na co má a podle toho vybírat. Znám mnoho lidí, kteří si řekli, že jsou na hodinu pro pokročilé, protože by přece nešli do lekce, kde se začíná. Ta hodina je odradila. Proč? Neznali kroky, anglické názvosloví, tempo bylo rychlé. Není to žádná ostuda, když začínáte od začátku, od nejlehčí hodiny a postupujete dál a dál. Sami poznáte, že když budete znát základní kroky, krokové variace, názvosloví kroků a jejich správnou techniku, budete schopni absolvovat každou hodinu naplno, budete mít z ní dobrý pocit, protože ji zvládáte. Časem zjistíte, že potřebujete víc a víc. Potom můžete postoupit do obtížnějších kurzů.

Mnoho lidí odradí to, že „nestíhají“. Ale je to jenom proto, že neodhadli dobře svoje schopnosti a chtěli začít od poloviny. To nejde. Dům také nepostavíte od okenních rámů. Doporučujeme zvážit, jak jste na tom, a podle informací v recepci fitness centra si vybrali odpovídající intenzitu a obtížnost lekce aerobiku.

Ptejte se na:

Ø      druh hodiny aerobiku

Ø      obtížnost (začátečníci, mírně pokročilí, pokročilí)

    Pro začátek Vašeho cvičení potřebujete nejenom předcházející informace. Nemusím Vám snad říkat, že aerobik je také módní záležitost. neuvěřitelná nabídka levných či drahých dresů, kosmetiky, která patří k nezbytné hygieně při cvičení různé druhy obuvi. To vše samozřejmě k aerobiku patří také. Častokrát je možné slyšet, že obuv není při cvičení důležitá. To je velice mylný názor. Měli by jste vědět, že tak jako jsou pro zpěváka důležité hlasivky, tak pro lidi, kteří cvičí je důležitá obuv. Proč? Už před mnoha lety byly speciálně vyvinuty boty pro aerobik a step aerobik. tato obuv chrání páteř před většími nárazy vzduchovými polštářky, které jsou v podrážce. Boty mají speciální podrážku, jsou odpružené a umožní dobré upevnění chodidla. Tuto výhodu nepoznáte ihned, ale když byst cítili bolest v zádech, bylo by již pozdě jít do obchodu a koupit si je.

     Jak často cvičit? Fitness je souhra mnoha částí, o kterých jsme už hovořili. Ideální je kombinovat aerobní aktivity, posilovnu, správnou výživu a regeneraci. Dva až třikrát týdně absolvovat hodiny aerobiku, stejně často jít zpevnit svaly do posilovny. Samozřejmě nezapomínat na regeneraci a odpočinek.

                                                                                                                                    K.B.